Olst Wijhe
Olster Korenmolen

  • Adres:Rijksstraatweg 45c
  • Postcode:8121 AB
  • Plaats:Olst
  • Type:Stellingmolen 8-k
  • Functie: Korenmolen
  • Bouwjaar:1866
  • Eigenaar:Stichting de Olster Korenmolen
  • Rijksmonument nr.:31444
  • Website

Algemene omschrijving

In 1729 werd op deze plek in Olst een pelmolen opgericht, die kort daarna werd uitgebreid tot olie- en pelmolen. Deze molen brandde in 1866 af, met de aanwezige pakhuizen. Het bedrijf werd na herbouw voortgezet als stoom-oliefabriek. De nog aanwezige onderbouw van de molen werd van een zinken dak voorzien, een ketelhuis/ machinehal en een nieuw pakhuis met dubbele kap werden bijgebouwd. In 1874 werd de oliefabriek opgeheven. In de gebouwen van de Olster Korenmolen kwam een stoomgedreven meel- en broodfabriek en later ook een vleeswarenfabriek. Opnieuw brandde de molen in 1866 af en pas in 1895 werd hij herbouwd als windkorenmolen. De tegenwoordige bovenbouw dateert dan ook uit 1895. Toen de familie Bokkers in 1938 eigenaar van het complex werd, kreeg de molen de familienaam. Het vroegere pakhuis heeft sinds 1972 dienst als restaurant maar werd in 2014 gesloten. In september 2015 werd in het voormalige restaurant een bakkerswinkel gevestigd. Deze staat echter los van de molenstichting , eigenaar en gebruiker van de molen. Als gevolg van grote tegenwerking van de vrijwilligers ,door de eigenaren van de bakkerswinkel, besloot het stichtingsbestuur in maart 2018 de molennaam te veranderen.          Rond de Nationale Molendag werd de nieuwe naam                                           OLSTER KORENMOLEN’  aan de mlen onthuld.
De molen met 2 maalkoppels heeft 3 gediplomeerde molenaars en maalt 2 dagen per week voor eigen en andere winkels.
Bron: J.D. Hilferink, “Over de molens van Olst-dorp”, Tijdstrift ‘t Olster Erfgoed, september 2003, blz. 13

Omschrijving

8-kantige stellingkorenmolen met stenen onderbouw en riet gedekte romp.

Onder de begane grond vloer is een kleine kelder waarin de fundatie van het vroegere 'doodsbed' van de oliemolen nog te zien is.

Monumentenregister

Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Onder- en tussenstuk in baksteen. Achtkantig bovenstuk en kap van hout met asfaltbekleding 1866.
Opmerking:
Eind jaren 60 van de vorige eeuw is zowel de achtkant als de kap voorzien van bedekking van riet. Het rijksmonumentenregister is niet aangepast.