De achtkantige stellingmolen schijnt in zijn naamgeving aan te willen geven altijd wel ergens de wind mee te hebben, maar de realiteit is anders. Want uit welk van de vier hoeken de wind ook waait, de molen draaide al jaren niet meer. Hoewel het allemaal niet vanzelf is gegaan, heeft de uit 1862 stammende achtkantige stellingmolen in Reutum toch een nieuwe kans gekregen. De twee koppels maalstenen lagen er uiteindelijk niet voor niets en een mooi uitzicht vanaf de 5.80 meter hoge stelling is in elk geval verzekerd.
De geschiedenis van de molen | Stichting de Vier Winden
Voor 1862 had De Vier Winden al een leven als molen zonder stelling in De Lutte bij Oldenzaal achter de rug. Hij werd toen opgekocht door de rentmeester van de “Heerlijkheid Het Stift” te Weerselo. De molen werd als achtkantige stellingmolen op de huidige plaats herbouwd, waarbij voor de onderbouw stenen werden verwerkt van een stal bij de vroegere Striftspoort.
Door voortdurend geldgebrek van Het Stift werd molen de Vier Winden omstreeks 1895 overgedragen aan molenaar Henricus Antonius Kleijsen.
De in 1862 herbouwde molen De Vier Winden wordt in de volksmond de Weerselose Molen genoemd, veelal echter ook wel aangeduid als Kleijsen’s Möll. Hoewel de naam Weeselose molen anders doet vermoeden staat De Vier Winden in Reutum. Vanaf 1982 werd de molen beheerd door de Stichting De Molenhof Erve Kleijsen, met als bestuur de broers en zussen Kleijsen.
In 2000 is Stichting de Vier Winden opgericht. De molen is onder leiding van de Stichting in 2003 gerestaureerd. Zij beheert op dit moment samen met gidsen, winkelbeheerders en de molenaars de molen.