Hof van Twente
Houtzaagmolen Twickel

  • Adres:Zaagmolenweg 1
  • Postcode:7491 BS
  • Plaats:Delden
  • Type:Houtzaagmolen
  • Functie: Zaagmolen
  • Bouwjaar:1771
  • Eigenaar:Stichting Twickel
  • Rijksmonument nr.:333099
  • Website

Algemene omschrijving

De zaagmolen bestaat uit een twee lagen tellend, gedeeltelijk op een bakstenen onderbouw rustend, uit hout opgetrokken middengedeelte op rechthoekige plattegrond, dat wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak en wordt geflankeerd door twee lagere op bakstenen poeren rustende, eveneens uit hout opgetrokken vleugels, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met rode pannen belegde zadeldaken. Houten windveren; makelaars en, voor wat betreft het middengedeelte, goten op geprofileerde klossen. Hoge dubbele deuren beganegronds en ramen van verschillende afmetingen en roede-indeling op beganegrond en verdiepingen.
Inwendig interessante houtconstructies op de twee zolders, alwaar ook de gietijzeren restanten van oudere machinerieen en, beganegronds, een mogelijk eind-19e-eeuwse/begin-20e-eeuwse verticale houtzaagmachine met verticaal raam en houten slede.
Terzijde een vermoedelijk aan het begin van de 20e eeuw gebouwd uit rode baksteen opgetrokken trafoloodsje, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met een blauwe pannen belegd zadeldak. Schoorsteen: staafankers en enig siermetselwerk in de geveltop; deur, getoogde en ronde vensters met gietijzeren tracering.
In aanleg 18e-eeuws, maar in zijn huidige vorm vermoedelijk grotendeels eind-18e/begin-20e-eeuws houtzaagmolencomplex, bestaande uit zaagmolen met interessante houtconstructies en verticale zaagmachine en vermoedelijk begin-20e-eeuws trafoloodsje.
Algemene omschrijving De Twickeler Houtzaagmolen bij Delden werd in 1771 in opdracht van graaf Carel Georg van Wassenaar Opdam- bewoner van kasteel Twickel – gebouwd, waarschijnlijk met materialen van een molen uit de Zaanstreek. Oorspronkelijk was het een windmolen die aanvankelijk veel hout uit onder meer Amsterdam en Zaandam zaagde. Later werd ook hout uit de eigen bossen van Twickel verzaagd. In 1883 werd de overstap naar de stoommachine gemaakt en werd de overbodig geraakte bovenbouw afgebroken.

Monumentenregister

In aanleg eind-18e-eeuws maar in zijn huidige gedaante vermoedelijk grotendeels eind-19e-/begin-20e eeuws aan de Oelerbeek gelegen PEL- EN HOUTZAAGMOLENCOMPLEX, bestaande uit een aanvankelijk door windkracht, maar tegenwoordig door elektro-motoren aangedreven houtzaagmolen en een ten tijde van de elektrificatie aan het begin van de 20e eeuw gebouwd trafoloodsje.